Acest articol este scris de Mihai Savu
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008616068044&sk=photos_albums
Termos Thermos Ultralight 750ml
Iarna și zăpada venite la munte încă din luna septembrie au cerut de urgență o soluție pentru a păstra ceaiul cald mai mult timp în drumeție. Pentru mine soluția ideală este un termos Thermos Ultralight 750ml.
Problemele întâlnite până acum cu termosurile au fost:
- greutatea prea mare, volumul prea mare (diametrul bidonului),
- sistemul de închidere on/off care dă rateuri,
- dopul de plastic greu de desfăcut (la unele).
Problema cu termosul pe care mi l-am luat este una singură: Termosul Thermos Ultralight păstrează ceaiul PREA fierbinte .
Firma Thermos
Firma germană Thermos există și produce încă din 1904, este cea care a inventat cuvântul “termos”.
Alăturat, două imagini din istoricul firmei Thermos.
Ei sunt cei care au început să folosească pereții dubli pentru izolație termică.
Inițial, exteriorul termosului era metalic iar interiorul din sticlă. Părinții noștri au avut astfel de termosuri, înainte de 1989.
Cum am ales termosul
-
Greutatea
În primul rând m-am uitat la greutate, comparativ cu bidoanele obișnuite din plastic pe care le am: Nalgene N-Gen 750ml cântărește 172 de grame, iar Nalgene On The Fly 650ml cântărește 132 de grame. Asta înseamnă între 20-23g / 100 ml. Pentru un termos aș fi dispus să car aproximativ dublu per 100ml.
Un termos des întâlnit, de la o altă firmă, cântărește 420 de grame pentru 750ml, adică 56g/100ml, ceea ce mi se pare foarte mult. Și gol este greu. Un termos smart, cu indicator de temperatură în capac, cântărește 260 de grame pentru 500ml, adică 52g/100ml, iar bateria nu se poate înlocui. Este doar un gadget.
Făcând același calcul, termosul Thermos Ultralight 750ml cântărește 271 de grame, adică 36g/100ml, care este un raport FOARTE BUN.
(Later edit: varianta nouă este Thermos Ultralight Motion 750ml)
-
Forma
Unele termosuri sunt destul de voluminoase, cu un diametru mare și un dop proeminent. Rucsacul meu de tură nu are buzunare largi, ceea ce îmi convine, pentru că mă pot apleca să-mi leg șiretul fără teama că îmi scap sticla de apă.
Termosul Thermos Ultralight 750ml are un diametru exterior de 7.5 cm.
Asta înseamnă că e subțire, ușor de introdus în buzunarul lateral al rucsacului și ușor de ținut în mână.
(Later edit: varianta nouă este Thermos Ultralight Motion 750ml)
-
Sistemul de închidere
Termosul se închide cu două sisteme: un capac cu filet, care strânge o garnitură de silicon și care oferă acces la gura largă a sticlei. Peste acesta, se închide un capac rabatabil care strânge încă o garnitură de silicon și care oferă acces la un mic jgheab prin care se bea, de formă anatomică. Capacul rabatabil este prevăzut cu o siguranță care previne deschiderea accidentală.
Niciodată nu am avut probleme cu închiderea sau deschiderea sau cu lichid curs accidental. Toate piesele din dop sunt detașabile și se pot spăla individual.
-
Performanța
Specificațiile acestui termos sunt că păstrează lichidele fierbinți timp de 10 ore și reci timp de 20 de ore. Reci? Da, reci, în timpul verii se poate pune apă cu gheață în el, datorită gurii largi de 4cm. Vara beau prima dată apa din bidoanele de plastic, înainte să se încălzească, iar apoi din termos, rece ca gheața.
Iarna pun ceai fierbinte în el și lichidul rămâne foarte fierbinte mult timp. Ca să îl pot bea, trebuie să am grijă să pun ceaiul puțin răcit în termos, altfel mă ard la limbă. În materie de izolație termică, este în topul termosurilor încercate de mine până acum.
DISCLAIMER, sau ce să nu interpretezi greșit
Încă nu am testat termosul la -20°C, dar, s-a comportat atât de bine până acum, încât înclin sa cred specificațiile producătorului.
Concluzia
Link-uri utile
Later edit: varianta nouă a acestui model este Thermos Ultralight Motion 750ml
Alte variante ale acestui model de termos, cu volume diferite, găsești aici.
Un articol despre alegerea unui recipient pentru lichide aici.