Acest articol este scris de către Alex Codreanu, instructor de escaladă și ghid montan
alexandrucodreanu.ro
Dacă în trecut echipamentul de cățărat era folosit numai de cei ce făceau canioning, big wall sau escaladă sportivă, astăzi el este mult mai „democratic”, fiind purtat, măcar parțial, de oricine face o vale alpină, un traseu de via ferrata sau un versant mai abrupt, cum este cel vestic al Pietrei Craiului.
Având în vedere prețul de achiziție, dar și utilizarea acestuia în condiții de siguranță, este bine să ne facem un obicei din întreținerea echipamentului de cățărat, precum și depozitarea corectă a acestuia.
Espadrilele de escaladă
- Exteriorul trebuie menținut curat în permanență. Altminteri, poți avea și mama cauciucului Vibram, Steatlth sau Unparallel; murdăria le va afecta aderența pe stâncă sau pe panou. Le poți curăța exteriorul cu o cârpă umedă sau ștergându-le talpa de haine.
- Și interiorul trebuie menținut curat. Îți poți da repede seama că trebuie să îl cureți atunci când, după ce îți pui încălțămintea de cetățean, aceasta din urmă lasă în urmă o aromă inconfundabilă, prea intensă chiar și pentru tine. Cum poți evita astfel de situații? Curățându-le regulat interiorul cu o cârpă umedă.
- La un moment dat nici acest lucru nu va mai fi suficient. Este timpul să îți bagi espadrilele de cățărat la mașina se spălat, folosind un program delicat, cu puține rotații pe minut și o temperatură de 30o Poți folosi detergent obișnuit, dar fără balsam! Ca regulă generală, balsamul este dușmanul oricărui echipament sportiv.
- Cu toții deschidem rar spre deloc rucsacul cu echipamentcând ne întoarcem acasă. Acest lucru nu face bine echipamentului, în special papucilor. Abandonați în pungă, fără să respire, vor rămâne transpirați și jilavi multă vreme. Din acest motiv este bine să-i scoatem la aer și să-i depozităm într-un loc aerisit, departe de razele soarelui.
- Uscarea NU se face în uscător, ci într-un loc ventilat, departe de expunerea directă la soare. Acest proces poate dura 2-3 zile, însă la final rezultatul va fi impresionant; papucii, dacă au pigment bun din fabrică, vor arăta ca noi.
- La fel se procedează și cu depozitarea echipamentului. Aceasta se ține în locuri uscate, bine ventilate, cu variații cât mai mici de temperatură și departe de razele soarelui.
- PONT: Dacă ieși des la stâncă și / sau panoul de cățărare, include în mentenanța espadrilelor și soluții de îndepărtarea mirosurilor.
- BONUS, putem prelungi viața papucilor schimbându-le talpa. Există mai multe ateliere în țară care fac asta. ATENȚIE! Schimbarea tălpii se face înainte de a găuri galoșarul!
Linkuri utile:
Corzi / semi-corzi / anouri / bucle / ham
- La sfârșitul zilei de cățărat merită să scuturăm coarda, anourile, buclele și hamul de praf și magneziu. Dacă vrem să fim și mai pedanți, putem folosi chiar și peria de coardă pentru a elimina mai bine murdăria de pe ea.
- Dacă suntem la faleza de escaladă sportivă, coarda este bine să stea pe folia husei / genții. Acest lucru reduce cantitatea de praf „înghițit” de coardă.
- Tot la faleză, dacă punem manșă (ne cățărăm top rope), sus trecem coarda prin două carabiniere. Acest lucru crește diametrul punctului în care coarda stă în sarcină și reduce astfel stresul cauzat de expunerea corzii la zone ascuțite.
- Corzile, buclele, anourile și hamurile sunt colorate pentru a fi ușor de identificat în perete și pentru a da bine în poze. Atunci când culorile nu mai sunt la fel de vii, ar merge o spălare. Acest lucru se face tot la mașina de spălat, folosind un program delicat, cu puține rotații și o temperatură de 30o În acest demers recomand detergenții special concepuți de pentru corzi și hamuri.
- Uscarea corzilor și hamurilor se facedeparte de razele soarelui. Această operațiune poate dura 2-3 zile, așa că trebuie planificată funcție de următoarea ieșire.
- O dată uscate,depozitarea corzilor și a hamurilor se face în locuri uscate, bine ventilate, departe de razele soarelui, ideal în huse / genți. Acest lucru va împiedicat depunerea prafului pe ele.
- Aceeași abordare ar trebui să o avem și în cazul echipamentului ud de la ploaie. O dată ajunși acasă, aceasta trebuie pus la uscat.
Linkuri utile:
Hainele de cățărat
Astăzi avem acces la haine colorate, care respiră sau care, dimpotrivă, ne pun în evidență trupul zvelt. Datorită croielii și a materialelor care permit lejeritatea în mișcări, dar și un confort termic bun, prețul lor nu este deloc ieftin. Din acest motiv este bine să avem grijă de ele.
Ce însemnă asta?
Că NU ar trebui să le spălăm după fiecare purtare (excepție notabilă făcând aici tricourile care prezintă indicii olfactive specifice activității sportive).
Spălarea bumbacului și a materialelor sintetice se face conform instrucțiunilor producătorilor. Aceste sunt, în general: spălare delicată, la maxim 40o C, uscare la maxim 800 rotații / min (nu în uscător) și cu detergent fără balsam.
Mai pretențioase sunt hainele care au tot felul de membrane respirabile. Pentru a evita colmatarea porilor din membrană, este obligatoriu să folosim detergent special.
Uscarea, se știe, se face departe de razele soarelui!
Linkuri utile:
- Pantaloni Milo Aki, pentru escalada
- Detergent pentru haine tehnice Grangers Performance Wash
- Soluții pentru întrețnere, spălare, reparații
ATENȚIE! Dacă cățărarea a avut loc într-un mediu cu o salinitate ridicată (de exemplu faleze la malul mării) este bine să spălăm echipamentul cu prima ocazie. Sarea, la fel ca balsamul, estedușmanul echipamentului sportiv.
Căștile
În teorie, durata de viața a unei căști ține până la prima interacțiune mai serioasă cu o piatră. În practică, din cauza îmbătrânirii naturale a plasticului, este bine să le înlocuim o dată la maxim 10 ani. În acest interval de timp, le curățăm cu o cârpă umedă, atât în interior, cât și în exterior. Nu trebuie să neglijăm nici chingile care fixează casca sub bărbie. Acestea acumulează în timp multă sare din transpirație.
Linkuri utile:
Fiarele
(carabiniere, dispozitive de asigurare, nuci, frenduri, pioleți, colțari)
Până și fiarele trebuie întreținute. Mai ales după expunerea la sarea din aer și transpirație. Se clătesc cu apă călduță, după care se șterg imediat cu un prosop.
La final de sezon este bine să avem o mentenanță mai aprofundată, respectiv să le ungem cu ulei, eliminând la final excesul de ulei de pe ele. Deși datorită materialelor folosite, această operație poate părea un exces de zel, nu strică să ne depozităm fiarele strălucind de curățenie.
Linkuri utile:
Concluzii
Întreținerea echipamentului de cățărat în mod adecvat crește durata de viață a acestuia și ne protejează investiția.
Bonus, ne permite să ne cățărăm în siguranță.
Mentenanța corectă nu exclude însă inspecția vizuală a întregului echipament la începutul și sfârșitul zilei de cățărat. Orice subțiere a cărnii fiarelor, cusătură alterată a hamului, expunere a toroanelor corzii sau dezlipire a tălpii papucilor ar trebui să ducă fie la înlocuirea fiarelor și a corzilor, fie la repararea restului de echipament. În joc nu este numai viața ta, ci și a partenerului de coardă!